Toplist
*
ZY   O autorovi   Koně   Galerie   Časopis   Obchod 
<- ------- ->
*
 

Shrek

Zdá se vám někdy, že jste velká zelená páchnoucí potvora a chtěli byste se tak probudit?



Drobný úvod

Takže pro změnu momentálně nejoblíbenější film. Konečně po nekonečném čekání a pravidelném chození do obchodu na exkurze a odcházení s prázdnou se jednoho večera objevilo v našem domě DVD s mnou snad nejočekávanějším filmem. Jak asi značné procento čtenářů tuší, jednalo se o DVD s filmem Shrek. V kině jsem na této počítačem animované "pohádce" byl sice jen jednou (chtěl jsem znovu, ale nevyšlo to), ale když se blížil předpokládaný čas zjevení, kontroloval jsem obchody snad každý týden, někdy i častěji. (Skoro se bojím, až to přijde u Pána prstenů...)

Samozřejmě jsem si to ihned pustil. Nezklamalo. V době, kdy toto píšu jsem film viděl už asi pětkrát (každej den aspoň jednou) a pro srandu jsem si opsal anglické titulky, že si to zkusím přeložit. DVD samozřejmě českou verzi obsahuje, ale aspoň se mám čím bavit-je toho asi 22 stran. Člověk by neřekl, kolik je ve filmu textu.


O čem to zhruba je...

Teď konečně k filmu samotnému. Pro ty z Vás, kteří nevědí, o co jde, je zde krátký popisek. Nicméně nejspíš bude mnohem lepší, když se na to rači podíváte, protože popis filmu není zrovna moje silná stránka. Pokud jste Shreka viděli, raději to tuplem přeskočte.

Inu, bylo nebylo... Prostě Lord Farquaad se rozhodl, že veškeré pohádkové bytosti a předměty vykoupí, chytí nebo jinak shromáždí, protože to dělá akorát bordel. I když... pokud se zrovna některé věci nachází v jeho vlastnictví, nemusí být zas až tak neužitečné, že... Neužitečné bytosti jsou ovšem bez vyjimky deportovány přemístění vzdorujícímu zlobru Shrekovi do jeho bažiny. Jelikož se s nečím takovým Shrek rozhodně nehodlá smířit, vydává se svým nejlepším přítelem Oslem do DuLocu, obrovského sídla pidilorda Farqaada.

V době jejich příchodu zrovna probíhá turnaj, který má určit, kdo bude mít tu čest, přivést svému vládci jeho vivolenou princeznu ze spárů hnusného draka, aby se díky svatbě s ní mohl konečně stát králem. Jelikož rytířům způsobí příchozí zlobr lehké problémy, rozhodne se padouch poslat místo nich jeho, za což mu slíbí vrácení jeho bažiny.

Shrek navzdory Oslovu nepochopení příjme a společně se vydají k hradu, kde poněkud netradičním způsobem princeznu nakonec skutečně zachrání, i když si to zřejmě plánovala trošku jinak ... a měla na to evidentně hodně času. Protože ale vše dobře dopadně, je princezna štěstím bez sebe, ovšem jen do chvíle, kdy přinutí Shreka sundat helmu. Její sen o krásném princi se tak rozplyne definitivně a Fiona se rozhodne doručení zásilky blokovat s tím, ať si pro ni přijde přímo Farquaad. Bohužel její smlouvací pozice není zrovna přiliš silná. Shrek ji prostě sebere jako pytel brambor a jde se domů.

No, co bych se rozepisoval. Proti všem předpokladům se do sebe zamilují, ale je tam drobný problém, o kterém se však náhodou včas dozví jen Osel. Část jeho rozpravy s Fionou ovšem zaslechne Shrek, který si a díky vytržení z kontextu vykoží Fioniny výroky špatně. Když už se Fiona konečně rozhodne mu vše vyklopit, zrovna přivádí Farguaada a jejich rozchod není zrovna ideální...

Tak, koho jsem ještě neodradil a rád by se dozvěděl, jak to všechno dojde k happy endu, ať se na to raději podívá, protože tenhle film podle mě pár větama popsat nejde.


Co z toho?

Výše napsaný popis je podle mě trochu zavádějící, ale o moc líp to napsat neumím. V tomhle filmu jde spíš o celek, ale i detaily a souvislosti, které kdybych měl popsat všechny, tak to bude na knížku. Nakonec to snad i podle knížky je. Počítačová animace v tomhle případě slouží hlavně k tomu, aby se dalo něco takového vůbec realizovat. Narozdíl třeba od Final Fantasy (o tomto filmu nemám moc valné mínění), kde se snaží nahradit opravdové lidi, je díky tomu atmosféra Shreka úplně jinde. Samozřejmě, že si s tím dost vyhráli a je to poznat. Stromy se kývou ve větru, tráva lehá pod nohama, oblečení vypadá reálně a po vizuální stránce je to téměř dokonalé. Snad jediný problém stále zůstává pohyb. Speciálně běh někdy vypadá trochu divně. To je ale bohužel obecně problém snad všech animací, co jsem zatím viděl. Pozornějšímu divákovy taky neujdou detaily jako tři čuníci s lehce německým přízvukem und francouzský Robin Hood. Shrek prostě nestaví jen na dokonalé počítačové animaci, ale je to normální film se vším všudy.

Navzdory poněkud netradičnímu zpracování zůstává Shrek stále pohádkou, takže ona "romantika" a problémy s láskou jsou i zde (tyto pasáže jsou bohužel moje nejneoblíbenější) a samozřejmě následuje happy end.

DVD obsahuje i značné množství bonusů, mezi něž například patří počítačový DVD přehrávač, v němž můžete předabovat některé pasáže filmu (mimochodem jeho kvalita přehrávání není příliš vysoká). Dále je obsaženo Shrek na karaokee party, pár her, něco o filmu a rozhovor s herci. Bohužel mě trochu naštvalo, že v hUSA se prodává dvojDVD, na kterém je mnohem víc věcí a já, ubohý neandrtálec, mám zase prd...


PS: Na Hallelujah ani na plyšového Shreka se tu už znova neptejte, nebo to začnu mazat. Myslím, že tyhle témata už jsou tu probraná dostatečně, takže stačí zalistovat.

 


Tyto smrtelně vážné stránky vytvořil a spravuje ZY, zástupce Aštara Šerana na zemi! Jestli nemáš rád sušenky, tak sem nelez!