Toplist
*
ZY   O autorovi   Koně   Galerie   Časopis   Obchod 
<- ------- ->
*
 

Zaza - Jak si ho správně vychutnat

Jak si správně vychutnat maskota televize Nova? Kromě kuchařky obsahuje i pár roztomilých obrázků.


Sekaná ze Zazy

    K uvaření předku: l Zazův předek, játra, srdce, l větší cibule, 4-6 zrnek pepře i nového koření, špetka tymiánu, 1 až 2 bobkové listy, 20 g soli, 1 l vody
    Dále: 7/2 kg syrového vepřového masa (raději prorostlého), 2 až 3 housky namočené ve víně, 1 velká cibule, sůl podle potřeby, 2 až 3 stroužky česneku, na špičku nože mletého pepře, nového koření, zázvoru, špetka majoránky, 2 vejce, 70 g slaniny nakrájené na kostičky, 30 g slaniny v plátcích, 50 g sádla nebo oleje na opečení (je-li vepřové maso tučné, stačí na opečení jen 30 g sádla), strouhanka

Obvykle děláme sekanou ze Zazova předku, ale máme-li Zazu hodně rozstříleného nebo malého, můžeme ji připravit z celého. Zazův předek dobře omyjeme (hlavně je-li hodně zabarvený), rozdělíme na části, dáme vařit do hrnce spolu s nakrájenou cibulí, kořením a solí. Vařený předek obereme z kostí; při obírání i při mletí dáváme pozor na broky. K vařené zvěřině přidáme syrové vepřové maso, housky namočené ve víně, cibuli, česnek a vše umeleme. Do umleté směsi zamícháme koření (pepř, majoránku, nové koření, zázvor), osolíme podle potřeby, přidáme vejce a všechno dobře promícháme. Nakonec přimícháme slaninu pokrájenou na kostičky. Je-li směs příliš tuhá, přilijeme do ní trošku bílého vína nebo vody. Utvoříme šišku, obalíme ji ve strouhance a dáme péci na pekáč na několik plátků slaniny a kousek tuku. Podáváme teplou i studenou, s brambory, různými saláty, chlebem nebo bílým pečivem. Je dobrá i s knedlíkem a smetanovou omáčkou. Z podobné masové směsy tvoříme Zazovy karbanátky, vysmažujeme je na tuku a podáváme k nim brambory, červené zelí, nakládanou červenou řepu, kompoty apod.


Zazovo ragů s omáčkou

    Na 4 porce potřebujete (na 1 porci připadá 2700 kj/640 kcal): 1 PL vinného octa, 1 kg Zazího masa (rozporcovaného u řezníka no 8 kusů), 1 velkou cibulí, 2 mrkve, 2 celery, 2 stroužky česneku, 2 plátky sloniny bez kůže, 200 g směsi čerstvých hub s křemenáči, 3 PL olivového oleje, sůl, 2 větvičky rozmarýnu, 50 g máslo, 1/4 l suchého červeného vina, 1/2 l propasírovoných rajčat, 2 bobkové listy, mletý černý pepř. Doba přípravy: 3/2 hodiny (+ 30 minut marínováni). (PL=polévková lžíce)

V míse smíchejte studenou vodu s vinným octem. Kousky Zazy vložte do octové vody asi na 30 minut. Potom maso vyjměte, krátce je opláchněte a osušte.

Oloupejte cibuli a nakrájejte na kolečka. Oloupejte mrkev, celer a česnek a všecko nadrobno pokrájejte. Slaninu nakrájejte na proužky 1/2 cm široké. Očistěte houby a nakrájejte je na větší kousky.

Rozpalte ve velkém kastrolu nebo vysoké pánvi olivový olej. Porce zajíce potřete solí a po obou stranách je 15 minut smažte. Osmažte proužky slaniny a kolečka cibule. Přidejte k tomu pokrájenou zeleninu a s větvičkami rozmarýnu ještě asi 5 minut poduste.

Mezitím rozpusťte na pánvi máslo. Přidejte houby a asi 5 minut duste.

Nalijte do kastrolu k zajíci 1/8 l červeného vína a za střední teploty nechtě bez pokličky odpařovat, kousky Zazy přitom několikrát obraťte. Přidejte houby a postupně přilévejte propasírovaná rajčata a zbývající červené víno, pak přidejte bobkový list. Osolte, opepřete a pod pokličkou za slabé teploty vařte 1 hodinu, až bude maso měkké.

Vyjměte porce Zazy a větvičky rozmarýnu. Maso upravte na nahřáté servírovací míse, polijte omáčkou a ihned podávejte.


Zaza pečený

    1 Zazův zadek, 60 až 80 g slaniny, 80 g másla, 1 velká cibule, 4 zrnka pepře, sůl, 1 až 2 lžíce mouky

Zazův zadek (z mladšího kusu) omejeme, hustě protkneme slaninou a osolíme. Byl-li Zaza před tepelnou úpravou potřen máslem a uložen, aby se odležel, vložíme ho přímo na pekáč na zeleninu a slaninu - máslo nedáváme. Na pekáč dáme nakrájenou slaninu (asi 20 g), máslo, plátky cibule a necháme slabě zarůžovět. Pak vložíme Zazův zadek, opečeme ho po obou stranách, slabě podlijeme a dusíme. Při další úpravě Zazu podle potřeby slabě podléváme. Hotovou pečeni rozdělíme na porce a šťávu zahustíme moukou. Můžeme ji zakvedlat ve vodě nebo ve smetaně, ale není to nutné. Povaříme, event. podle potřeby dochutíme. Podáváme s knedlíkem nebo brambory a kompotem.


Zaza dušený po francouzsku

    Zazův zadek, 100 g slaniny, 30 g másla, 2 středně velké cibule, sůl, mletý pepř, 1/41 bílého vína, 1/8-1/41 hovězí polévky, 3-5 žampionů (podle velikosti) nebo hříbků naložených v soli, 1 bobkový list, snítka tymiánu, 3 zrnka nového koření, 3 zrnka pepře, mouka

Očištěný Zazův zadek rozkrájíme na několik kousků (asi 7-8), protkneme je slaninou, osolíme, opepříme. Na pekáč dáme zbylou pokrájenou slaninu, máslo a rozkrájenou cibuli a necháme zažloutnout. Vložíme připravené porce zvěřiny a opečeme. Zaprášíme moukou, necháme ji osmahnout a pak zalijeme vínem a hovězí polévkou, přidáme pokrájené žampiony (nebo hříbky) a vše dusíme doměkka. Podáváme s rýží nebo jemným knedlíkem a brusinkami.


Zaza pečený na smetaně

    1 naložený Zazův zadek spolu s naloženou kořenovou zeleninou, 100 g másla, mořidlo na podlévání, 1 až 2 lžíce červeného vína, 3/8 až 1/2 l smetany, 2-3 lžíce hladké mouky

Zazův zadek a zeleninu vyjmeme z mořidla. Naloženou zeleninu dáme na pekáč na máslo (50 g), položíme na ni Zazův zadek, poklademe ho máslem (50 g másla), podle potřeby ještě přisolíme a dáme do trouby. Podléváme mořidlem. Když je zvěřina téměř měkká, sejmeme vrchní pekáč nebo pokličku a zvěřinu pěkně dočervena osmahneme. Pak ji vyjmeme, rozporcujeme, šťávu se zeleninou protřeme sítem nebo rozmixujeme a přilijeme červené víno. Šťávu zalijeme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku, a necháme povařit. Děláme-li hodně omáčky, zeleninu nemixujeme ihned, ale vyjmeme ji do pekáčku, dáme na ni ještě maličký kousek másla (30 g), trošku vody (1/4 l), dvě lžíce červeného vína, necháme v troubě přejít varem a teprve pak procedíme nebo rozmixujeme do omáčky. Smetana zakvedlaná s moukou musí být dost hustá, aby omáčka nebyla řídká. Nemáme-li smetanu, zpracujeme mouku s kouskem másla na hrudky, kterými omáčku zahustíme. Je-li Zaza mladý, připravujeme ho bez nakládání. Podáváme s knedlíky, kompoty.




Při výběru receptů jsme čerpali ze skutečných kuchařek, takže to opravdu můžete zkusit uvařit. Načerpáno z těchto odborných knih: Kuchařka naší vesnice (ISBN 80-7181-061-4), Nejlepší recepty světové kuchyně (ISBN 80-86144-15-1).

 


Tyto smrtelně vážné stránky vytvořil a spravuje ZY, zástupce Aštara Šerana na zemi! Jestli nemáš rád sušenky, tak sem nelez!