Toplist
*
ZY   O autorovi   Koně   Galerie   Časopis   Obchod 
<- ------- ->
*
 

Dopis pro JXD - reakce na linuxovou provokaci

Dokonce i nás vyprovokovalo toto individuum k napsání tázajícího se dopisu, co tím mínil. Jeho odpověď se bohužel poněkud minula...


Pane Jiří X. Doležale, s většinou Vašich názorů souhlasím a většinu Vašich článků považuji za zdařilé (například, ačkoliv sám nekouřím, to s legalizací marihuany), ale někdy mi připadáte jako dement. Píšu Vám kvůli oné provokaci s Linuxem. Já osobně mám na svém počítači oba operační systémy (Win 98 i SuSE Linux 7.0). Kromě toho ještě vlastním počítač Psion Series 5mx, na kterém vznikl tenhle dopis a jenž v kombinaci se systémem EPOC Release 5 považuji za asi nejlepší z tohoto výčtu. Nejsem ani hacker, ani zarytý linuxář a dokonce nemám doma ani internet (jinak by mě stálo za tu srandu to aspoň zkusit) a e-mail posilám ze školy. Taky díky tomu jsem Vám neposlal reakci okamžitě. A dobře jsem udělal. Teď mi konečně došlo, jak už kdosi napsal v dalším Reflexu, že to byla dobře vymyšlená provokace. A pokud tomu tak nebylo, budu bohužel muset trvat na označení, které jsem Vám přisoudil na začátku.

Neříkám, že Linux je nějaký absolutní zázrak, ale přece jenom si uvědomte, co byste za ty peníze, co jste dal za SuSE, koupil od Microsoftu. Skleničku s jejich logem? Kromě toho bych chtěl upozornit, že distribuce Linuxu je něco trochu jiného, než Linux samotný. Ten si můžete stáhnout z internetu (včetně mnoha aplikací) a používat vlastně zadarmo. U distribuce se platí za to, že už máte určitý soubor programů, jistou podporu a pár knížek k tomu a to nepočítám nosiče. Jestli si představujete, že by Vám to někdo dal zadarmo, tak trochu pochybuji o vašem smyslu pro realitu.

Docela se zajímám o programování a přiznám se, že převážně pracuji pod Windows, ale to jen proto, že většina běžných uživatelů, jako jsou například moji kamarádi, o Linuxu málem ani neslyšela. Nemyslím si, že bych byl nějaký expert, ale instalace SuSE Linuxu 7.0 proběhla vcelku dobře (kromě počátečních problémů s grafickou kartou s čipem nVidia Geforce GTS 2, tehdy jedna z nejnovějších a dodnes velmi dobrá, pro kterou jsem si musel stáhnout ovladače z internetu a novější verzi X Window - zdarma). Je pravda, že instalace je nepatrně složitější, ale zato se Linux dá mnohem lépe nakonfigurovat a pokud se v něm opravdu vyznáte, dá se ořezat natolik, že jede téměř na čemkoli (a opravdu jede). Jakýsi šílenec si díky tomu například udělal z 386ky přehrávač MP3 bootující asi za 15 sekund. Pochybuji, že se toho dá docílit s Windows. A o tom to je.

Byl bych velmi rád, kdyby se Linux více rozšířil mezi "amatéry" a myslím, že se tak za nějakou dobu stane. Zatím je to spíš záležitost serverů. To je taky jedna věc, která mi trochu unikla ve Vašem článku (bohužel jsem četl jenom ten). Chtěl bych se touto cestou zeptat, jestli onen počítač poskytoval nějaké služby, protože většinou jsou hackovány servery a o serverech je známo, že přijímají pakety, na ty následně reagují a odesílají jiné. Co dělal ten Váš nedobytný computer a co kdo dělal s ním?

Pokud budete mít dost síly a dočtete to až sem, můžete mi odpovědět na e-mail, rád bych věděl, jak to tedy bylo doopravdy.

A proč jsem to psal na Psionovi? Nechtělo se mi pouštět PC a Word mi po "malé" instalaci vyhazuje při každém zmáčknutí klávesy hlášku o nenainstalované české podpoře a idioticky odmítá fakt, že ji mám vypnutou. A ještě něco k WirDOS a Magorsoftu: začal jsem si vytvářet internetové stránky (kdybyste měl zájem tak je to www.zy.cz, ale zatím je to ve stádiu vývoje a je tam hodně chyb). Stránky cvičně píšu rukama v textovém editoru. Po několikerém spuštění Browseru mě počítač tak trošku zatuhne. Nepřejte si vidět, co se děje s pamětí. Nebo zrovna když jsem dopisoval tenhle virtuální list, pustil jsem si PC, že se zase podívám na programování. Ani jsem nesáhl na klávesnici. Po chvíli psaní na Psionovi se na PC pustil screensaver a když jsem pak chtěl něco začít dělat, vypnul se počítač. A tak je to bohužel u dost věcí od oné báječné firmy, která za své zázraky ke všemu chce nehorázné peníze.

Na závěr bych Vám chtěl popřát mnoho štěstí při tvorbě nové české počítačové legendy, která má ambice se zařadit hned za pověstného Billa a Tuxe, a vyzvat Vás k hackování mého Psiona. Jeho IP je: 230V a připojen je většinou asi od 16:00 do 6:00.

4.2.2002

A takto odpověděl

Vážený pane, váš text - např. " Já osobně mám na svém počítači oba operační systémy (Win 98 i SuSE Linux 7.0). " mne naplnil čirým potěšením. Díky!!!!!

JXD


Toto považuji za poněkud nedomrlou odpověď. Sice je pěkné, že vůbec odpověděl a celá redakce je nadšená, že se s námi zaobírala taková kapacita, ale nějak se to minulo. K tomu celou redakci zrovna nepotěšilo, že na konkrétnější dotaz již neodpověděl vůbec...

 


Tyto smrtelně vážné stránky vytvořil a spravuje ZY, zástupce Aštara Šerana na zemi! Jestli nemáš rád sušenky, tak sem nelez!