Toplist
*
ZY   O autorovi   Koně   Galerie   Časopis   Obchod 
<- ------- ->
*
 

HTML? Bordel a hnus

A zase se bude vraždit. Tentokrát k pikantnímu Billovi přihodíme i pár dalších křemíkových příloh...


Jak název napovídá, můj názor na HTML nebude asi příliš dobrý. Není tomu tak. Pouze mě neskutečně sere, že si každá "firma", která se dostane na internet, dělá co chce. (A to nejen na internetu a s internetem.) HTML samo o sobě je celkem dobrá věc, ale když se nějakej blbec, jako já, snaží napsat stránku tak, aby vypadala pokud možno stejně aspoň pod několika nejoblíbenějšími prohlížeči (Magorsoft Browser, Netscape, Mozillu a Operou), je to téměř nadlidský výkon. A většina lidí se na to vysere, zbastlí to ve Frontpagu, takže je soubor nečitelnej, velkej a pro ostatní prohlížeče nepochopitelnej.

Každý prohlížeč, i když by to podle standardu mělo vypadat stejně, velmi často zobrazí obsah souboru svérázně. Dokopat dva z nich ke stejnému výsledku znamená hnusnou práci navíc a nedej bože, abych se snažil psát pro všechny mnou používané tři. Kromě toho si každý zavádí dodatečné tagy a jiné hovadinky, které jsou sice většinou užitečné, ale samozřejmě nepodporované ostatními, takže pro mne naprosto nevyhovující.

Doposud jsem ale mluvil jen o čistém HTML. To nejhorší schovávám na konec. JavaScript. Když vynechám VBS a podobné hleny, protože je to zase záležitost jedné prasácké firmy a slouží akorát k šíření virů, zbývá pro tvorbu hezčích stránek jen on. Standard se opět rovná "dělej si co chceš". Jakési základní rysy jsou kupodivu společné, ale rozdílnost je hrozná. Ti podporují to, ti zase tohle a k tomu se Opera může tvářit jako MS Browser, díky čemuž je detekce na hovno-kdyby aspoň fungovala jako on. Nejlepší ale je, že Browser a Netscape používají (např. u dynamického polohování) každý jiné proměnné. K tomu se mi nepodařilo vysledovat, jak k akci donutit Operu. Ale opět to není tak jednoduché. Pravděpodobně to závisí na nějakém náhodném generátoru, nebo co, ale na některých stránkách funguje v Opeře polohování, jinde zase nefunguje jinde jinak bezchybné v Netscapu.

Stručný závěr? Standard u počítačů zřejmě znamená, že se tím nikdo nesmí řídit a za přílišné přiblížení se k němu jsou udíleny pokuty. Bohužel HTML není jediné postižené místo. A ta oblíbená věta "Neručíme za nic, ale plaťte nám za naše šmejdy" jim zatím vychází. Automobilky by s tímhle přístupem došli tak maximálně k soudu.

 


Tyto smrtelně vážné stránky vytvořil a spravuje ZY, zástupce Aštara Šerana na zemi! Jestli nemáš rád sušenky, tak sem nelez!