Toplist
*
ZY   O autorovi   Koně   Galerie   Časopis   Obchod 
<- ------- ->
*
 

Tibetská doga

Tento roztomilý lidožroutek je miláčkem celé roziny. Dokonce nemusíte chodit ani nakupovat. Stačí vypustit bestii a ono to už něco přinese.


K napsání tohoto článečku mě inspiroval náš pejsek, asi 70 kilový Alík. Jak asi tušíte, je to tibetská doga, i když přesnější by mělo být označení mastif - nějaký vůl to prý blbě přeložil z angličtiny (tibetian dog) a ono se to ujalo.

Chtěli jsme hlídače a přitom miláčka rodiny. Bohužel se tak opravdu stalo. Když se nic neděje, je spíš flegmatický a i když si veškerou jemu věnovanou pozornost velmi užívá, snaží se to nedávat příliš najevo. Když přijdu domů, vesele mě přivítá, ale pak si většinou zase brzo odejde lehnout na své oblíbené místo, kde přes den odpočívá, aby měl dost síly na noční šichtu. Svou rodinu, do které zahrnuje i veškeré ostatní domácí zvířectvo včetně třeba koček a slepic, ale brání se značným nasazením. Návštěvy se u nás mohou pohybovat prakticky pouze v naší společnosti a i jemu velmi dobře známí lidé si často nemůžou dovolit vstoupit na pozemek bez našeho vědomí, i když dál už se můžou pohybovat volně. Někdy jsou s tím až problémy.

Své teritorium vůbec chápe velice dobře. Na procházce se nesnaží nikoho sežrat a ani ostatní psi ho příliš nerozruší. Stačí se ale na chvíli zastavit na nějakém paloučku a už ho považuje za svůj. Nejaktivnější však bývá v noci. Hlídání pak chápe jako nepřetržité štěkání při sebemenší zámince. Jeho mocný hlas je venku slyšet přes celou vesnici a v domě zase rozechvívá všechny stěny, takže si člověk moc nevybere. Navíc je to spíš venkovní pes a nějaký dlouhodobější pobyt v domě je pro něj vhodný snad jen pokud je venku extrémně hnusně. I když má ten náš krásnou velkou boudu, ještě v ní snad nikdy nebyl. Raději na sebe nechá sněžit uprostřed zahrady.

Jelikož se tihle psi spíš řídí vlastní hlavou, nejsou určitě nejvhodnější na nějaký špičkový výcvik, i když aspoň ten základní je samozřejmě víc než vhodný. Stejně tak mu nejspíš nebude moc sedět běhání vedle pánova kola a podobné aktivity. Pokud ale chcete psa, co zastaví vaši návštěvu ve chvíli, kdy se nerozvážně pokusí odejít sama na záchod a přitom nesežere vaše děťátko, když mu jezdí autíčkem po hlavě, zatím co druhé mu visí na ocase, tibetská doga nebude špatná volba.


Další informace o plemeni se dají najít třeba na stránce Klubu tibetské dogy.

 


Tyto smrtelně vážné stránky vytvořil a spravuje ZY, zástupce Aštara Šerana na zemi! Jestli nemáš rád sušenky, tak sem nelez!