Toplist
*
ZY   O autorovi   Koně   Galerie   Časopis   Obchod 
<- ------- ->
*
 

Gogo - leguán zelený

Je to domácí miláček našeho šéfredaktora. Milý a ochočený leguán zelený je známý v celé redakci jako zakladatel rubriky Gogo.


Ano, bystřejším čtenářům zřejmě neuniklo, že se leguán zelený (iguana iguana), o kterém je tento super článek, jmenuje Gogo, a tedy stejně jako sekce s kravinami v ZY. Je tomu tak proto, že i onen leguán není příliš inteligentní.

Začalo to tak, že jsem měl chameleóna Tondu, ten ale díky příliš dobré péči záhy chcípl na nějakou hnusnou nemoc a sežrali ho cvrčci, pravděpodobně jako pomstu za své mrtvé bratry. Díky tomu se uvolnilo terárium a jelikož zůstávalo dlouhou dobu prázdné, dal jsem tatíkovi návrh, že by mi mohl k vánocům dát nějakou menší býložravou ještěrku.

No, s tím býložravým to ještě v podstatě vyšlo, i když takový leguán má v mládí dostávat i nějaké brouky, na což jsem se vyprdl a vitamíny dostával akorát v granulích, ale jeho velikost se s mými představami příliš neslučovala. Vlastně mi drahý otec věnoval to největší, co se dá tak normálně sehnat. Gogoušek měl tehdy sice něco okolo třiceti centimetrů, ale v dospělosti prý tyhle potvory dosahují až dvou metrů. Je sice pravda, že většina je ocas, ale i ten potřebuje prostor.

Ale když už jsem ho měl, rozhodl jsem si ho nechat. V nějaké chytré knize mi bylo sděleno, že se leguáni zelení dají celkem snadno ochočit. Bohužel to Gogo asi nečetl. Sice už jsem schopen si ho posadit na rameno, aniž by mi vyšvihl oko, ale jakmile opadne smrtelná křeč (někdy se dá vzít za ocas a visí ve stejné poloze, jako kdyby byl z plastu), začne se pohybovat rychlostí blesku. Shodí co může, spadne kam může, poškrábe mě kde může, švihá ocasem jak může a když může, tak zaleze za pohovku mezi polštáře a nechává se rozsednout.

Vzhledem k tomu, že švihnutí jeho ocáskem bolí již teď (zatím má asi sedmdesát centimetrů) a jeho drápy jsou čím dál ostřejší, doufám, že nebudu jednoho dne utíkat z domu před příšerou z Jurského Parku, jak se o tom zdálo mé sestřičce.

 


Tyto smrtelně vážné stránky vytvořil a spravuje ZY, zástupce Aštara Šerana na zemi! Jestli nemáš rád sušenky, tak sem nelez!