Toplist
*
ZY   O autorovi   Koně   Galerie   Časopis   Obchod 
<- ------- ->
*
 

Nejznámější komunikátoři

Nejznámější světoví i domácí zaříkávači koní, jejich styl a dostupné materiály. Spíš než strohý výčet bych tu chtěl uvést své názory na ty z nich, kteří mě samotného nějak ovlivnili.


Světoví

Pat Parelli

Dnes podle mě nejznámější člověk v tomto byznysu. Co vím, tak termín přirozená komunikace (natural horsemanship) pochází víceméně od něj. Osobně to považuji spíš za reklamní tah, ovšem něco málo to do sebe má. Sice mi přijde, že se tomu Parelli ve svých knihách dost vyhýbá, ale i při této práci se člověk sem tam nějaké té ráně klackem do koníčka nevyhne. Co jsem slyšel, tak on sám je někdy poměrně dost drsný, nicméně když se podíváte, jak se tešou koně mezi sebou, je to pořád nic moc. Ono totiž taky nesmírně záleží, kdy tu ranu dát a kdy raději zvolit jiný postup.

Jinak, jeho systém je určitě v současné době nejpropracovanější a teoreticky je k tomu nejvíc materiálů. Teoreticky proto, že i tento člověk s pověstí drsného obchodníka je ve skutečnosti klasický americký dement, který i přes to, že jezdí učit po celém světě, není schopen ze svého internetového obchodu nic poslat mimo Ameriku, stejně jako má instruktážní DVD kódovaná jen pro tento region a jinde se většina věcí sehnat nedá.

Každá inspirace dobrá, ale jeho systém je místy až přehnaně přísný a i jeho známé hry je vhodné provádět a střídat spíš podle citu než podle příručky, což je podle mě i hlavní problém značné části jeho následovníků. Pořídí si za nemalé peníze milión udělátek a kapesních příruček, ale pak víc čumí do nich, než na samotného koně, který si z nich zatím dělá srandu. Tak, aspoň něco je na té omezené dostupností jeho produktů u nás dobrého.

Nevím o tom, že by nějaká kniha přímo od něj byla přeložena do češtiny, takže se budete buď muset spokojit s internetovými zdroji různých autorů bez jakékoli záruky, nebo se naučit anglicky. A ani potom nemáte vyhráno, protože v našich končinách nepatří Parelli zrovna k běžnému zboží v knihkupectvích. Spíš bych doporučil zahraniční internetové obchody. Pokud chcete, můžete otestovat i jeho oficiální stránky, jestli se něco nezměnilo.


Monty Roberts

Tento koňák je v současnosti asi nejvíc spojován s termínem „nenásilný výcvik“, i když obecně se toto označení používá i ve spojení s ostatními. Jeho metoda Join-Up se zakládá na práci v kruhové ohradě, kde se specializuje na obsedání. Na jednu stranu z honění koně po ohradě dělá zbytečnou vědu, na stranu druhou je v tom opravdu mistr. Bohužel dělat to přesně jako on vyžaduje extrémně dobrou znalost chování koní, což se dost těžko vysvětluje pomocí papíru. Rovněž většinou příliš nerozvádí práci s koněm po obsednutí a postupy při dalším výcviku. Spíš mi přijde, že pak už toho nemá až zas tak moc nového a ve srovnání třeba s Parellim už dál komunikaci příliš nerozvijí. Možná to jen neumí stejně dobře prodat.

Několik jeho knih bylo přeloženo do češtiny a sehnat se dají i instruktážní videa k Join-Up a Follow-Up. Pokud se o jeho metody chcete zajímat víc, doporučuji zejména základní video a novou knihu s titulem Průvodce nenásilným výcvikem koní. Ostatní můžou být sice pro někoho zajímavé čtení, ale po informační stránce celkem nic moc. I on má samozřejmě své internetové stránky.


John Lyons

Tak trochu něco mezi Parellim a Robertsem. Kromě počáteční práce v kruhové ohradě, ke které mimochodem nepotřebuje žádný „jazy equus“ a vystačí si s normálním citem pro koně, popisuje i základní trénink při prvních vyjížďkách do přírody a nakonec i základy jízdárenské práce. Bez potřeby vytváření superkomplexního systému nebo zavádění nějakých úplně nových úžasně pojmenovaných metod si vystačí s těmi již zavedenými, trpělivostí a citem.

V češtině vím jen o jedné knize, ale na jeho stránkách najdete informace o mnoha dalších materiálech.


Čeští

Honza Bláha

U nás je pro změnu jednoznačně nejznámější dvojice Honza a Gaston. I když ke Gastonivi se postupně přidávají další koně a Honzovy show jsou čím dál zajímavější, jeho první koník si nejspíš ještě dlouho bude držet své postavení. Pro většinu návštěvníků jsou show prostě cirkus, na který se rádi zajdou podívat, nicméně pro ty, co se podobnými věcmi zabývají, může být takové představení jednak velká inspirace a jednak není na škodu dobře pozorovat, co Honza přesně dělá a sem tam se nad tím řádně zamyslet.

To celé ovšem slouží taky jako reklama na kurzy, které stojí za to shlédnout i jen jako diváci, natož se jich osobně zúčastnit. Honza, jak známo, vychází z metod Pata Parelliho, u kterého velmi úspěšně jistou dobu studoval a jezdil s ním na vystoupení. Nakonec se mu ale zdála práce pod jeho vedením příliš svazující (co jsem slyšel, tak mě by to taky nevyhovovalo), a tak se od něj odpoutal a snaží se jít víc svou vlastní cestou.

Jediné, co by se dalo při troše snahy nazvat studijním materiálem, je DVD Inspiration, kde s Gastonem předvádí ve volnosti všemožné cviky. Fotogalerie, pár krátkých videí a informace o kurzech se dají najít na jeho internetových stránkách a jako příloha k jednomu Jezdectví bylo DVD se show pořádanou při otevírání haly na Borové.


Václav Bořánek

Tak tenhle se podle mě nejvíc zviditelnil pokud vím první knihou s česky popsanou prací podle Parelliho. Pokud se vám nechce hledat různé zdroje po internetu nebo luštit anglické originály, je to určitě kniha pro vás. Jinak se zabývá tréninkem koní pro různé disciplíny a pořádáním kurzů o komunikaci, o kterých se dozvíte na jeho stránkách. Osobně jsem ho zatím ale dělat neviděl, ale nedávno vypustil i DVD o práci v kruhové ohradě, kde předvádí něco na způsob kombinace Robertse a Parelliho.



Další

Možná se cítíte ukřivděně, že zrovna o vašem oblíbenci tu nic není, ale tento výběr reprezentuje jen ty, kteří na mě měli nějaký vliv. Ať už pouze z knih a videa nebo přímo osobně. Pokud si myslíte, že bych se měl o něčich práci taky zajímat, rozhodně mi dejte vědět.


 


Tyto smrtelně vážné stránky vytvořil a spravuje ZY, zástupce Aštara Šerana na zemi! Jestli nemáš rád sušenky, tak sem nelez!